Dierentuin durft niet in te grijpen als chimpansee verdrinkt, dus springt man in het water

Een aantal jaren geleden was Rick Swope, een 33-jarige vrachtwagenchauffeur, een dagje in de dierentuin van Detroit met zijn vrouw en drie kinderen. Geconfronteerd met een gevaarlijke situatie, aarzelde hij niet en redde hij het leven van Jo-Jo.

Toen de chimpansee Jo-Jo in het water viel, keek iedereen toe. Het dier werd achtervolgd door een andere, agressieve chimpansee waardoor hij in paniek over een hek sprong, maar in het water belandde.

De arme chimpansee raakte nog verder in paniek en had moeite om zijn kop boven water te houden. In de tussentijd stond iedereen perplex te kijken, terwijl Jo-Jo langzaam verdronk.

Medewerkers van de dierentuin durfden niet in te grijpen. Chimpansees zijn soms wel zeven keer zo sterk als mensen, en het water lag bovendien naast de behuizing van de chimpansees, die op elk moment agressief konden worden.

Maar toen Rick zag wat er gebeurde, aarzelde hij geen seconde. Ondanks waarschuwingen van de medewerkers sprong hij in het water om het dier te redden.

Zijn gezin was erg bang toen hij Jo-Jo vastpakte: het zag er allemaal uit alsof Rick aan het vechten was met het sterke dier.

Op een gegeven moment verloor Rick het contact met de chimpansee, die opnieuw kopje onder ging. Maar na een nieuwe poging, kon Rick de 18-jarige chimpansee van 60 kilo uit het water trekken.

Jo-Jo voelde zich flink beroerd toen hij uit het water werd gehaald – maar hij was tenminste nog in leven. Rick had zijn leven gered.

“Hij keek me echt aan. Ik denk dat hij wist wat er aan de hand was,” vertelde Rick toentertijd aan de Chicago Tribune.

Alleen een echte held springt met gevaar voor eigen leven in het water om een volwassen chimpansee te redden! Vergeet niet om deze heldhaftige beelden te delen!